Sincan Toplu İş Hukuku Avukatı
İş Kanunu, iş, işçi, işveren konularını ele alan ve bu konuda ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkları düzenlemek amacıyla vardır. Ülkemizde iş kanunu 1475 numaralı kanun olarak bilinmektedir ve iş kanunu ilk defa 25 Ağustos 1971 tarihinde kabul edilmiştir. Yürürlüğe girmesi de 1 Eylül 1971 tarihinde resmi gazete yayınlanarak olmuştur.
İş Hukuku, işçi ve işveren arasında yapılan sözleşmeleri, iş ilişkilerini düzenleyen hukuk dalıdır.
İş hukuku, resmi bir iş yerinde iş akdi ile başlayan ve çalışmasının karşılığında ücret alan işçi ile işveren arasında ve bunların bağlı olduğu topluluklarla (SSK, İş ve İşçi Bulma Kurumu, sendikalar, odalar, Çalışma Bakanlığı, Vakıflar, Dernekler vb.) olan ilişkilerini düzenleyen, uyulması zorunlu kurallar bütünüdür. İş hukuku, kapsam olarak bireysel iş hukuku ve toplu iş hukuku olarak ikiye ayrılır.
Bireysel İş Hukuku, çoğunlukla küçük işletmelerde yapılan iş sözleşmeleri ile başlayan işçi - işveren arasındaki ilişkileri düzenlemektedir.
Toplu İş Hukuku ise çoğunlukla büyük işletmelerde işçi - işveren tarafından topluluklar halinde temsil edildiği iş yerlerinde uygulanmaktadır. Bu topluluklar sendika olarak adlandırılmaktadır. Toplu iş hukuku, sendika kurma, sendikaya üyelik toplu sözleşme, sendikanın feshi, sendikal haklar gibi konuları kapsamaktadır.
İş Hukuku ile ilgili önemli bilgiler:
- İş hukuku, işçinin korunmasına öncelik verir.
- Taraflar arasında yapılacak bir iş sözleşmesi, karşılaşabilecek uyuşmazlıkların çözümünü daha kolay hale getirecektir.
- 1 yıl veya daha fazla sürecek iş sözleşmelerinin yazılı yapılması zorunluluk içermektedir.
- Deneme süresinde çalışan işçi ile diğer işçiler arasında ayrım yapılamaz, deneme süresinde çalışan işçinin ücretinde bir eksilme olmaz. Kıdem hesabına bu süre de dahil edilir.
- Kadınlar, yer ve su altında çalıştırılamaz.
- İşverenin işçiye talimat verme yetkisi vardır.
- İşçi ücreti asgari ücret altında olamaz.
- İşçinin yıllık ücretli izin kullanabilmesi için en az 1 yıl hizmet vermiş olması gerekmektedir.
Toplu İş Hukuku Avukatı
Toplu iş Hukuku Avukatı, iş sözleşmesinin toplu bir şekilde tek elden yapıldığı işçi işveren ilişkilerinde oluşabilecek anlaşmazlıklar da hukuki sürecin başlatılması ve yürütülmesi, gerekli evraklar ve en önemlisi yapılan sözleşmelerde işçiyi haksız duruma düşüren konular dahilinde hukuki açıdan birçok destek sağlayacaktır. Bu anlaşmazlıklarda süreç içinde yaşanan sorunlarda haklılık oranı, ispat yeterliliği, haksız iş akdi feshi gibi konular sıklıkla ve gerekli hukuki tavırda özen göstererek incelenecektir.