Kıdem tazminatı hesaplama araçlarımızı kullanarak, merak ettiğiniz verilere ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsiz kıdem tazminatı hesaplama araçları hizmetinizde.
Kıdem tazminatı hesaplama, iş hayatında bulunan her bireyi yakından ilgilendirmektedir. O kadar ki kıdem tazminatı hesaplama bakımından birçok araç, çalışan vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Kıdem tazminatı hesaplama ve aynı zamanda ihbar tazminatı hesaplama, bu konuya özel bir hesaplama aracının yardımı olmadan haliyle zordur. Ancak yukarıda faaliyete geçen kıdem tazminatı hesaplama aracı ile artık hesaplama işlemleriniz daha da kolay olacak.
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır ve hangi şartlarda hesaplanır gibi soruların yanıtını ise diğer yazılarımızdan bulabilirsiniz.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır 2021
Kıdem tazminatı hesaplama hatta diğer bir anlatımla kıdem ve ihbar tazminatı hesaplamanın hukuki dayanağını 1475 sayılı İş Kanunu madde 14 oluşturmaktadır. Buna göre kıdem tazminatı, işçinin işe başladığı tarihten itibaren aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalışılan süreler göz önüne alınarak, hizmet sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işveren tarafından çalışana ödenecek miktar olarak tanımlanmaktadır. Sunduğumuz bu hizmet, Ankara iş hukuku avukatı kapsamındadır.
İhbar ve Kıdem Tazminatı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Kıdem tazminatı hesaplama bakımından hak iddia edebilmenin önceliği, işçinin sosyal güvenlik kurumunca sigortalı olması ve ilgili iş yerinde en az bir yıl çalışmış olması şarttır. Bu belirtilen hususları sağlayan işçiler, kıdem tazminatı bakımından hak iddiasında bulunabileceklerdir. Fakat belirtmek gerekir ki, bu iki şart tek başlarına kıdem tazminatının kazanılmasına yeterli olmamaktadır. İşçinin, kıdem tazminatını kazanabilmesi ve kıdem tazminatı hesaplama araçlarında istenilen hususlara sahip olması için birtakım durumların vuku bulması gerekir. Bu durumlara değinecek olursak;
- İşverenin haklı nedenle feshi kapsamı dışında bir nedenle işçinin iş akdine son vermesi,
- Mevcut işin, işçinin hayatını riske sokacak bir hal alması,
- İşveren ya da diğer bir işçiden, işçiye bulaşıcı bir hastalığın bulaşması. Korona virüs sebebiyle işten ayrılmalar buna örnek teşkil edebilir,
- İşverenin, işçiye verdiği bilgilerin işin özü ile uyuşmaması,
- İşçi ya da işçinin ailesine yönelik hakaret içeren ifadelerin kullanılması,
- İşverenin, işçiyi kanuna aykırı bir işi yapmaya zorlaması,
- İşverenin, işyerinde vuku bulan bir taciz olayına sessiz kalması,
- İş yerinde, bir haftadan çok sürecek şekilde işi durdurmaya zorlayan bir olayın yaşanması,
- Evlenen kadın çalışanın, evlilik gerçekleştikten 1 yıl sonra işi bırakmak istemesi,
- İşçinin, askerliğe gitmesi,
- İşçinin emekliliğinin dolması,
- İşçinin malulen emekli olması,
- İşçinin ölmesi,
İlgili yazımız: İş Kazası Tazminat Davası
Bu sayılan durumların meydana gelmesi sonucunda işçi, iş sözleşmesini derhal fesih ile sonlandırarak ihbar ve kıdem tazminatı hesaplama talep edebilecektir. Eğer kıdem tazminatı zamanında ödenmez ise işçi, mahkemenin sonucu kesinleşmeden bu tazminat alacağını icraya verebilir. Çünkü işçi alacakları, mahkeme kesinleşmeden dahi icra takibinin konusu olabilir. Buna, kıdem tazminatı hesaplama işlemi de dahildir.