Gölbaşı İşe İade Avukatı
İşveren tarafından haksız yere iş akdi son bulmuş işçinin bu durumu dava edebilme hakkı bulunmaktadır. Bu hakkı işçi İş Kanunu’nun 18. Maddesine dayanarak mahkeme yoluyla kullanabilmektedir. İşçinin bu madde ile belirtilen hakkı işe iade olarak belirtilmektedir.
4857 Sayılı İş Kanunu
Feshin Geçerli Sebebe Dayandırılması
Madde 18 - Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
(Ek cümle: 10/9/2014-6552/2 md.) Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmaz. Altı aylık kıdem hesabında bu Kanunun 66 ncı maddesindeki süreler dikkate alınır.
İşe İade Davası Nedir ve Nasıl Açılır?
İşe İade Davası, işçinin haksız fesih nedeniyle ayrıldığı işyerine dair açma talebinde bulunacağı dava türüdür. İşe iade davası görevli iş mahkemelerine dilekçe ile başvuru şeklinde yapılmaktadır. Gerekli evraklar hazırlanması vb. işlemler bir işe iade avukatı ile yapılmaktadır. Dava açılacak mahkeme işletmenin bulunduğu konumda veya dava açacak işçinin ikametgâh adresinde bulunan bir iş mahkemesi olabilir.
İşe İade Davası İçin Gerekli Şartlar
- İşçinin iş kıdemi 6 ayı geçmiş olması gerekmektedir.
- İşletmede bulunan işçilerin sayısı 30’ un üstünde olması gerekmektedir.
- İşçi belirsiz süreli iş sözleşmesine bağlı olarak çalışmış olması gerekmektedir.
- İşçi işveren tarafından haksız nedenlerle işten çıkarılması gerekmektedir.
İşçinin fesih durumu bu şartlara sahip ise geri çevrilebilmektedir ve dava hakkına sahip olacaktır. İşçi bu şartları doğruladığını ispat ettikten sonra 1 ay içinde mahkemeye başvurup işe iadesini gerçekleştirebilir. 1 ay içinde açılmayan dava bir daha talep edilememektedir. Bu süre zamanaşımı süresidir ve İş Kanunun 20. Maddesinde yer almaktadır.
Dava sonuçlandıktan sonraki 10 gün içinde işçi, işe başvuru yapması gerekmektedir. Bu 10 günlük süre içinde başvuru yapılmaz ise işe iade gerçekleşmeyecektir. Eğer başvuru yapılır ise işveren işçinin işe iadesini 1 ay içinde yapmak zorundadır. Bu işe iade işlemi yapılmaz ise işçiye 4 ile 8 aylık ücret tutarı kadar tazminat verme zorunluluğu bulunmaktadır. Bir diğer ifadeyle işe iade davası boşta geçen süreyi değerlendirme konusunda da işçiyi güvence altına almış olacaktır. İşçi bu dava sürecinde başka bir işte çalışması dava sürecini etkilemeyebilir ancak tazminat tutarında değişiklik olabilmektedir.
İşe İade Davası Avukatı
İşe iade davalarında avukat tutulması zorunlu değildir. Fakat bilinmesi gerekir ki bu dava türü karmaşık ve zor bir süreci ifade edecek ve birçok hukuki prosedürü de beraberinde getirecektir. Bu süreçte işe iade avukatı tutulması bireylerin haklarını koruyacağından dolayı, işe iade davası avukatı tutulması önerilir. İşe iade davası avukatları müvekkillerinin haksız nedenle işten çıkarıldığını ve yaşadığı mağduriyeti mahkemede hâkim önünde kanıtlayarak, bireyin işe iade ya da işe başlatmama tazminatını alabilmektedir.