Dilekçe Nasıl Hazırlanır?

Dilekçe hazırlamak kolay bir iş olmadığı gibi ancak sanıldığı kadar da zor bir iş değildir. Şimdi siz değerli okurlarımız için Dilekçe Nasıl Hazırlanır? konusunu kısaca bu yazımızda anlatmaya çalışacağız. Her şeyden önce dilekçenin bir tanımını yaparak başlayalım.

Dilekçe Nedir

Dilekçe; herhangi bir kurum ya da kuruluş ile ilgili bir işlem yapmak istediğimizde, ilgili kuruma hitaben yazılmış olan ve ibraz eden kişi tarafından yazılarak imzalanan belgenin adıdır. Dilekçede yazan hususlar konusunda; dilekçeyi yazan kişinin hukuki sorumlulukları bulunmakta ve aynı zamanda bağlayıcılığı bulunmaktadır.

Nasıl Dilekçe Hazırlayacağım

Bir dilekçe hazırlarken bazı hususlara dikkat etmemiz gerekiyor. Ancak özellikle işçilik alacağına ilişkin davalarda işçiler, avukattan destek almaksızın dava açma eğilimindedirler. Ancak bu durum hak kayıpları yaşamalarına neden olmaktadır. Alanında uzman bir Ankara iş avukatından destek alınması, hukuki yararı da beraberinde getirecektir. Dilekçe nasıl hazırlanır? sorusuna gelecek olursak:

  • Tarih

Bir dilekçede olmazsa olmaz kurallardan birisi de hiç şüphe yok ki tarih bölümüdür. Dilekçenize muhakkak bir tarih atmalısınız. Çünkü tarihsiz olan dilekçelerin hangi tarihte ibraz edildiği belli olmayacak, dolayısıyla ilgili merciin havale tarihi geçerli olacaktır. Özellikle süreli işlerde dilekçenize tarih yazmamanızdan ötürü bazı hak kayıpları ile karşılaşabilirsiniz. Bu noktaya dikkat. Tarihi Talep bölümünün sonuna yazabileceğiniz gibi aynı zamanda sağ üst köşeye de yazabilirsiniz.

  • Muhatap Kişi / Kurum

Tarihin hemen altına ortalanacak şekilde; dilekçe hangi kuruma ibraz edilecekse ilgili kurumun adı yazılmalıdır. Örnek; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gibi.

  • Açıklama Bölümü

Bu bölümde dilekçe sahibi hangi hususlarda dilekçe yazdığını, gerekçelerinin ne olduğunu kısa ve öz bir şekilde anlatmalıdır. Konu ile ilgisiz ve gereksiz şeylerin yazılmasından kaçınılmalıdır. Tabii ki bunun yanı sıra anlatılmak istenen hususun da net bir şekilde anlatılması gerekir.

  • Talep Bölümü

Dilekçeniz ile ne talep ettiğinizi en son bölümde talep yazıp iki nokta üst üste koyarak veya yine sıradan bir paragraf gibi devam ederek yazabilirsiniz. Talebinizi net bir şekilde yazmalısınız.

  • Ad Soyad ve İmza

Buradan sonra ise artık dilekçemizin metin bölümünü bitirmiş olacak ve hemen biten yerden sağ alt tarafa adımızı soy adımızı yazarak imza atacağız. İmzasız dilekçenin geçerliliği konusunda sıkıntı olacaktır. Dilekçenizi imzalamayı unutmayın.

  • Eklerin Bildirilmesi

Son olarak dilekçeniz ekinde herhangi bir belge ibraz ediyorsanız, muhakkak bunu ekler bölümü yazıp belirtmelisiniz. Bu noktaya da dikkat diyoruz.

Oy Ver!

Yorum yapın

Ankara İş Hukuku Avukatı olarak yürüttüğümüz hizmet hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçin.

Maidan Plaza
4C Blok No: 140
Çankaya/Ankara

iletisim@isavukatiankara.com
Ankara İş Avukatı Ankara Ceza Avukatı Boşanma Avukatı