Çubuk İş Mahkemesi Avukatı
İş mahkemesi avukatı, her davanın farklı bir dava olduğunun bilincinde olan, vekili olduğu tarafın haklarının koruyucusu ve gözeticisi sıfatını ve görevini üzerinde taşıyan avukatlık yetkisine sahip avukatlık mesleği mensubudur.
İş, bir şey üretmek, ortaya koymak, bir çaba göstermek ve bunlar karşılığında bir verim, sonuç elde etmek için belirli süre ve güç harcanarak yapılan çalışma, emek olarak tanımlanabilmektedir. Bu çalışmanın yapılmasında görev alan ve emek sahibi kişilere ise işçi adı verilmektedir. Aynı zamanda bu işçilerin ve üretimin yönetiminde, çıkacak sorun ve sıkıntıların çözümünde görev alan kişi/kişiler ise işveren olarak adlandırılmaktadır. Tabii bu işçi-işveren çalışmaları sürekli devam etmeyebilir. Birkaç aksilik sonucu sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bu aksilikler işçinin iş kazası geçirmesi, işçi ile işveren arasında anlaşmazlıklar yaşanması, işçinin veya işverenin psikolojik sıkıntılar içine girmesi, işin yapılacağı iş makinelerinde arızalar meydan gelmesi gibi durumlar olarak gösterilebilir. İşe başlanmadan önce oluşabilecek sıkıntılara karşı tüm önlemlerin alınması, bu gibi durumların zararını minimum düzeyde tutacaktır.
İş Hukuku Nedir?
Temel anlamda iş hukukunun işçiler ve işverenler arasındaki ilişkilerini inceleyen ve düzenleyen bir hukuk dalı olarak tanımlanabilir. İş Hukuku, Bireysel İş Hukuku ve Toplu İş Hukuku olarak ikiye ayrılmaktadır. Bireysel İş Hukuku; işçi ve işveren arasındaki sözleşmelerin yapılması, asgari ücret, çalışma süreleri, izin hakları, sözleşmenin feshi ve tazminat gibi konuları incelemektedir. Toplu İş Hukuku ise; sendikaların kuruluşunu, faaliyetlerini, toplu iş sözleşmelerinin yapılmasını, grev ve lokavta gidilmesi şartları incelemektedir.
İş Mahkemesi
İş hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklanan alacak, tazminat, tespit vb. iş davalarına bakmakla görevli hukuk mahkemesidir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu). İş mahkemesi, özel mahkeme niteliğinde olan bir ilk derece mahkemesidir.
Özel hukuk davalarına bakmakla görevli hukuk mahkemeleri genel olarak üçe ayrılır:
-Asliye Hukuk Mahkemesi,
-Sulh Hukuk mahkemesi,
-Özel Mahkemeler (İş Mahkemesi, Tüketici Mahkemesi, Asliye Ticaret Mahkemesi, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi, Kadastro Mahkemesi vb. ).
İş Mahkemesinin Görevleri Nelerdir?
1- 4857 sayılı iş kanunundan doğan uyuşmazlıklar
2- Sendikanın taraf olduğu ve sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarılan bir işçinin bu fesihle ilgili uyuşmazlığı iş kanununda çözülür
3- Sosyal güvenlik başkanlığı ve sigortalılar arasındaki uyuşmazlıklar
4- Basın iş kanunundan doğan uyuşmazlıklar
5- 4688 Kamu Görevlileri Kanunundan doğan uyuşmazlıklar
6- 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunundan doğan uyuşmazlıklar