Çankaya İş Kazası Avukatı
İş Kazası Nedir?
Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla, sigortalının işveren tarafından görevle başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, emzikli kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, sigortalıların işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen veya ruhen özre uğratan olaydır.
Bu olaylara örnek olarak şunları verebiliriz;
- iş yerinde patlama, bir maddenin çarpması, düşmesi, zehirlenme, elektrik cereyanına çapılma, yüksekten düşme, güneş çarpması.
İş Kazası Sonrası İşveren Tarafından Yapılması Gerekenler Nelerdir?
İşveren tarafından, kolluk kuvvetlerine kaza sonrası hemen ve Sosyal Güvenlik Kurumuna da en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde bildirilmesi zorunludur. Bu süre birkaç istisna içermektedir. Örneğin kaza işveren kontrolü dışında bir yerde gerçekleşmiş ise bu süre işverenin kazayı öğrendiği tarihten başlar. Bu bildirim kaza geçiren tarafından da yapılabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapıldıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu iş yerine müfettiş göndermek zorundadır. Bu müfettiş olayın bir iş kazası olup olmadığı tespitinde gerekli prosedürleri uygulamak için görevlendirilmektedir. Bu kaza yeri inceleme sürecinde kazaya uğrayan işçi eğer bilgi verebilecek durumda ise ve olay yerinde bulunan işçiler olay yerinde bulunmalıdırlar. Tanıklar müfettişin kaza yeri için tuttuğu rapora tanık olarak isim yazmalıdır. Bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği işveren tarafından tahsil edilir. Bu bildirim işveren tarafından kolluk kuvvetlerine ve Sosyal Güvenlik Kurumuna eksik veya yanlış olarak bildirilmiş ise bu olay için yapılmış yersiz ödemeler işveren veya yetkili bulunanlardan yasal faiz uygulanarak tahsil edilir.
İş Kazası Sonrası İşçi Tarafından Yapılması Gerekenler Nelerdir?
İş kazası sonrası işçi sevk edildiği SSK hastanesi tarafından uygun görülen istirahat süresi kadar dinlenme hakkına sahiptir. Bu istirahat süresi içinde işçinin işten atılması söz konusu değildir. Yalnız istirahat süresinin ihbar süresini 6 hafta geçmesi durumunda işveren işçiyi tazminat haklarını vererek çıkarma hakkına sahip olmaktadır. Bu süreçte işçi kaza sonrası iş mahkemelerine başvurarak maddi veya manevi tazminat davası açması en uygun yol olacaktır.
İş Kazası Avukatı
İş Kazası halinde sağlanan haklar neticesinde hukuki işlemlerin başlatılması ve bu sürecin yürütülmesi gibi konularda bir iş kazası avukatı tutulması önem arz etmektedir. Bu hukuki süreçte dava sonucunda istenmeyen durumlar yaşanabilmekte. Avukat yardımı ile talep edilen tazminat gibi ödeneklerin geri çevrilmesi, kabul görmemesi, haksız duruma düşme gibi istenmeyen sonuçların doğması engellenir ve yaşanılan mağduriyet hakim önünde kanıtlanmaktadır.